Solid State Drive / SSD

Ugradnja SSD diska – Najisplativije ubrzanje računala

Solid State Drive je uređaj za koji je karakteristična znatno veća brzina prijenosa podataka u odnosu na klasični tvrdi disk koji je u opticaju već nekoliko desetaka godina. Bez obzira na to koliko brz diskovni podsustav baziran na tvrdim diskovima trenutačno imate, ugradnja SSD diska će vam donijeti najveći napredak u brzini koji ćete smjesta primijetiti u svim područjima rada.

Glavni dijelovi SSD-a su memorijski kontroler i Flash memorija te o njima najviše ovise performanse uređaja. Memorija je u NOR ili NAND izvedbi. Tri su izvedbe NAND-a: SLC (eng. Single-level cell), MLC (eng. Multi-level cell) i TLC (eng. Triple-level cell).

SSD diskovi ne sadrže mehaničke djelove koji za čitanje i pisanje podataka koriste ugrađene glave, nego posjeduju mikročipove postavljene na jednoj pločici sklopa. Imaju veće razine čitanja i zapisivanja te pristupno vrijeme. Također nude veću brzinu izvođenja aplikacija, podizanja sustava, tihi rad i otpornost na vibracije. Ugradnja SSD diska uz veliku brzinu rada, izmeđuostalog omogućiti će vam osjećaj kao da ste kupili novo računalo ili laptop uz puno manje ulaganje nego kod kupnje novog uređaja.
Uređaji

SSD diskovi se mogu ugraditi u sljedeće tipove uređaja:

Ugradnja SSD diska
 • icon-check
  Laptope
 • icon-check
  Servere
 • icon-check
  All in one računala
 • icon-check
  Stolna računala
 • icon-check
  Indrustrijska računala
 • icon-check
  Radne stanice
Izvršavanje programa i njihov odziv u radu je neusporedivo brži, kao i samo učitavanje i rad s bilo kakvim datotekama.
Vrijeme pristupa (access time) je odlika koja je kod SSD-a neusporedivo bolja. Dok vrijeme pristupa kod tvrdih diskova za standardni segment u najboljem slučaju iznosi oko 10 milisekundi, te nešto ispod 4 ms kod skupih serverskih diskova, kod SSD-ova se ta brojka u najgorem slučaju kreće oko 0,2 ms, dok kod boljih primjeraka vrijeme pristupa pada ispod 0,1 ms. Zahvaljujući tome podaci su na SSD-u dostupni praktički odmah, bez gubitka vremena, traženja i čekanja.

 

Ugradnja SSD diska

Spremni za ugradnju?

Kontaktirajte nas