Instalacija Windowsa

Instalacija Windowsa 10/11

Kada je sustav Windows 7 izdan, 22. listopada 2009., Microsoft se za njega obvezao pružati 10 godina podrške za instalaciju Windowsa.

Ovo razdoblje od 10 godina je isteklo, Microsoft je prestao pružati podršku za Windows 7 da bi mogao usredotočiti svoja sredstva na podržavanje novijih tehnologija i kvalitetnih novih iskustava.

Datum završetka podrške za Windows 7  je 14. siječnja 2020. Tehnička podrška i ažuriranja softvera sa usluge Windows Update koja doprinose zaštiti vašeg PC-ja više nisu dostupna za taj proizvod.

Microsoft vam svakako preporučuje da se napravi instalacija Windowsa 10/11 da ne biste došli u situaciju da vam je potreban servis ili podrška, a da nisu dostupni.

Instalacija Windowsa 10/11 u svakom slučaju se isplati 🙂

Cijena instalacije Windows-a 10/11 sa refurbished licencom iznosi 100€ sa PDV-om

Nadogradnja

Često postavljana pitanja:

Što znači završetak podrške za mene?

Nakon 14. siječnja 2020. računala sa sustavom Windows 7 više neće primati sigurnosna ažuriranja. Stoga je važno da izvršite nadogradnju na moderan operacijski sustav, kao što je Windows 10, koji vam može pružiti najnovija sigurnosna ažuriranja radi bolje zaštite vas i vaših podataka. Osim toga, za pružanje tehničke podrške za Windows 7 više nije dostupna korisnička služba tvrtke Microsoft. Povezane usluge za Windows 7 također će se ukinuti tijekom vremena. Primjerice, povlačenje iz upotrebe za određene igre kao što su Internet Backgammon i Internet Dame, kao i Elektronički programski vodič za Windows Media Center zakazano je za siječanj 2020.

Što trebam učiniti?

Većini se korisnika sustava Windows 7 preporučuje prelazak na novi uređaj sa sustavom Windows 10/11. Današnja su računala brža, lakša, a snažnija i sigurnija, s time da im je prosječna cijena značajno niža od prosječne cijene računala prije osam godina. Microsoft-ov vodič pomoći će vam odabrati novi PC u samo nekoliko jednostavnih koraka.

Mogu li nadograditi postojeći PC na Windows 10?

Da biste iskoristili najnovije mogućnosti hardvera, preporučujemo da prijeđete na novi PC sa sustavom Windows 10. Alternativno je moguće nadograditi kompatibilna računala sa sustavom Windows 7 kupnjom i instalacijom pune verzije softvera.

Kako mogu besplatno izvršiti nadogradnju na Windows 10?

Ponuda za besplatnu nadogradnju na Windows 10 završila je 29. srpnja 2016. Da biste nabavili Windows 10 morat ćete ili kupiti novi uređaj ili, ako imate kompatibilan PC, kupiti punu verziju softvera za nadogradnju postojećeg uređaja. Preporučujemo da ne instalirate Windows 10 na starijim uređajima jer neki uređaji sa sustavom Windows 7 nisu kompatibilni sa sustavom Windows 10 ili možda na njima neće biti dostupne sve značajke.

Što ako nastavim upotrebljavati Windows 7?

Ako nastavite upotrebljavati Windows 7 nakon završetka podrške, vaš će PC i dalje raditi ali će biti izloženiji sigurnosnim rizicima i virusima. Računalo će se i dalje pokretati i funkcionirati, ali od tvrtke Microsoft više nećete primati softverska ažuriranja, uključujući sigurnosna ažuriranja.

Hoće li se nakon 14. siječnja 2020. sustav Windows 7 i dalje moći aktivirati?

Windows 7 moći će se instalirati i aktivirati i nakon završetka podrške. No bit će izloženiji sigurnosnim rizicima i virusima zbog nedostatka sigurnosnih ažuriranja. Microsoft korisnicima strogo preporučuje da nakon 14. siječnja 2020. upotrebljavaju Windows 10 umjesto sustava Windows 7.

Hoće li preglednik Internet Explorer i dalje biti podržan u sustavu Windows 7?

Podrška za Internet Explorer na uređajima sa sustavom Windows 7 također se obustavlja 14. siječnja 2020. Preglednik Internet Explorer komponenta je sustava Windows i zbog toga za njega vrijedi životni ciklus podrške operacijskog sustava Windows na kojem je instaliran.

Što kad je riječ o sustavu Windows 7 Embedded?

Neki datumi životnog ciklusa sustava Windows za ugrađene uređaje, kao što su bankomati ili benzinske crpke, razlikuju se od datuma životnog ciklusa verzija sustava Windows koje se instaliraju na računalima.

Mogu li svoje postojeće programe premjestiti na novi PC sa sustavom Windows 10?

Za najbolje moguće iskustvo preporučujemo novu instalaciju programa i aplikacija na novo računalo sa sustavom Windows 10. Microsoft Store ima razne aplikacije trećih strana koje možete jednostavno preuzeti i instalirati. Na PC-ju sa sustavom Windows 10 Microsoft Store možete otvoriti odabirom ikone na programskoj traci ili pretraživanjem teksta „Microsoft Store” u okviru za pretraživanje na programskoj traci.

Za softver koji trenutačno nije dostupan u trgovini Microsoft Store preporučujemo vam da posjetite službeno web-mjesto tvrtke i tamo preuzmete verziju sustava Windows 10. U određenim slučajevima, neki stariji softver možda neće imati ažuriranu verziju koja je kompatibilna sa sustavom Windows 10.

Kako će prekid podrške za Windows 7 utjecati na moje aplikacije sustava Microsoft Office?

Za najbolje moguće iskustvo preporučujemo novu instalaciju programa i aplikacija na novo računalo sa sustavom Windows 10. Microsoft Store ima razne aplikacije trećih strana koje možete jednostavno preuzeti i instalirati. Na PC-ju sa sustavom Windows 10 Microsoft Store možete otvoriti odabirom ikone na programskoj traci ili pretraživanjem teksta „Microsoft Store” u okviru za pretraživanje na programskoj traci.

Vaše se iskustvo može razlikovati ovisno o verziji sustava Office koju koristite. Za više informacija pogledajte članak Kraj podrške za sustav Windows 7 i sustav Office. Važno je imati na umu da Windows 7 više ne prima sigurnosna ažuriranja, čime će vaš uređaj biti izložen sigurnosnim prijetnjama. Stoga, ako koristite Microsoft Office na računalu sa sustavom Window 7, preporučujemo vam da prijeđete na novo računalo sa sustavom Windows 10.

Za mnoge je Windows 7 postao mjerilo za sve ostale oparativne sustave i to ne bez razloga.

Uzmemo li u obzir koliko je zbunjujuće bilo novo sučelje Windowsa 8 (mnogima i dan danas), nije iznenađujuće da su mnogi skeptični prema nadogradnji zvanoj Windows 10.

Čini se da ovaj put Microsoft nije zakazao i dobro je prostudirao sve mane i vrline predhodnih verzija, i sa najnovijim Windows 10, pretočio to u djelo, uzevši sve najbolje od sedmice i osmice, uz neka dobrodošla osvježenja i dodatke.

Windows 10 vs Windows 7

Pogledajte nove, refubrished ili rabljene uređaje sa sustavom Windows 10 ili same licence za Windows 10.

instalacija windowsa 10instalacija windowsa 10instalacija windowsa 10instalacija windowsa 10

Spremni za nadogradnju?

Kontaktirajte nas